Instrumentointisuunnittelu
Toimilaitteiden/antureiden integroitu suunnittelu PLC:n ja DCS:n kautta EPLANin avulla
Sähkö-, instrumentointi- ja ohjauslaitteiden (EI&C) suunnittelussa yhdistyvät erilaiset tekniset erikoisalueet. EPLAN tarjoaa sopivan suunnitteluratkaisun kaikille erikoisaloille. EPLAN-alustan yhdenmukaisen tietokannan avulla pysyt ajan tasalla myös muiden suunnittelualojen tilanteesta.
Eri suunnittelualojen yhdistäminen
Yksi instrumentoinnin keskeinen aihe on sähkösuunnittelu. On kuitenkin olemassa erilaisia päällekkäisiä aloja ja yhteyksiä muihin teknisiin alueisiin, jotka on myös otettava huomioon.
Erilaiset mittalaitteet
Mittaustekniikan tarkoitus on saada tietoa mitattavista kohteista, esimerkiksi mitatusta prosessista tai alueesta. Mittausteknologia käsittää sähköisten ja ei-sähköisten arvojen mittaamista. Niihin voi sisältyä sähkövirta tai jännite, virtaus, massa, voima, paine, pH-arvo, lämpötila ja aika.
PLC- ohjaukset
Ohjaustekniikassa tietyt prosessit toteutetaan valvontakohteessa, esimerkiksi valvotussa prosessissa tai valvontaosassa. Usein käytetty binääri valvontateknologia perustuu binäärisiin mittaussignaaleihin, jotka voidaan tarvittaessa saada rajakytkimellä. Käytännössä hajautetut ohjausjärjestelmät (DCS) tai ohjelmoitavat logiikkaohjaimet (PLC) ovat useimmin käytetyt ohjauslaitteet. Ohjaustekniikkaa voidaan pitää myös automaatioteknologian ja prosessisuunnittelun alatyölajina.
Vakaat prosessit, rakenteellinen prosessinhallinta
Valvontakohteet, kuten valvotut prosessit ja ohjatut järjestelmät, varmistavat vakaan prosessit ja hallitun prosessinhallinnan. Niiden pitäisi olla laajalti riippumattomia häiriöistä.
Instrumentointisuunnittelun lukuisat haasteet
Erilaiset päällekkäiset erikoisalueet tekevät instrumentointisuunnittelusta oman erikoisalansa useine erilaisine tehtävineen ja haasteineen. Tämä tekee vakiomuotoisista malleista ja integroidusta tietokannasta entistäkin tärkeämpiä. Tässä EPLAN Preplanning -ohjelmistoratkaisun kaltaiset ratkaisut astuvat esiin.
Tehtävät suunnittelusta järjestelmäohjelmointiin
Suunniteltavat komponentit ja liitännät vaihtelevat Instrumentoinnin ja ohjaustekniikan -tekniikan mukaan. Esimerkkejä ovat kaikkien kenttälaitteiden, kuten antureiden ja käyttölaitteiden, liitännät hajautettuihin ohjausjärjestelmiin (DCS) ja ohjelmoitaviin logiikkaohjaimiin (PLC). On suunniteltava myös haaroitusrasioita, ristikytkentäkoteloita ja DCS-ohjauskeskuksia ohjauskomponenttien hallintaan ja säätelyyn. Tämä koskee myös kojeistojärjestelmiä sähkönsyöttöön sekä pumppujen, tuulettimien ja lämmityselementtien ohjaukseen.
Mittaussignaalit riviliittimien kautta ristikytkentärimoille on suunniteltava ja aikataulutettava.
Lisäksi on määritettävä kaapelien pituudet ja ohjelmoitava DCS. Lisäksi esimiesten valvonta- ja tiedonkeruujärjestelmät (SCADA) on suunniteltava – tämä sovellus mahdollistaa ylemmän tason valvonnan ja tiedonhankinnan. Toinen tärkeä suunnittelutehtävä on tarvittavien prosessikaavioiden (PID) luominen.
Tärkeät standardit projektillesi
ISO 10628- ja ISA 5.x -standardit ovat tärkeitä kaavioiden luomisessa. Järjestelmän rakenne voidaan toteuttaa myös muun muassa standardin IEC 81346 mukaisesti monialaisen suunnittelun mahdollistamiseksi. Lisäksi IEC 61355 sääntelee dokumentaatiotyyppiä selkeyden lisäämiseksi. PCT-looppien avulla voit myös tehdä järjestelmäsi NAMUR-suositusten, kuten NA 50:n, mukaan. PCT-järjestelmän rakenne voidaan luoda Preplanning Navigatorissa, jossa voit myös luoda, muokata ja hallita rakenteellisia segmenttejä, PCT-looppeja, PCT-loopin toimintoja, säiliöitä ja muita suunnittelukohteita. Prosessin suunnittelussa sovelletaan myös muita tärkeitä standardeja.
Laadukkaat komponenttitiedot
EPLAN-dataportalin avulla pääset hyödyntämään jatkuvasti kasvavalta valmistajajoukolta lukuisia laadukkaita laite- ja komponenttitietoja.
Tehokkaasti suunnitellut säätökaaviot monialaiseen käyttöön
Säätökaavioiden (PID-Loop diagram) luominen on helppoa ja nopeaa, kun seuraavat edellytykset täyttyvät: riviliittimet ja kytkentärimat on helppo ja nopea määrittää ja kytkeä, kaapelit on helppo reitittää ja tunnistaa sekä ristiviittaukset on helppo hallita dokumentaatiossa. Myös kaavioiden automaattisen luomisen ja osaluetteloiden generoinnin mahdolliseksi.
Säätökaavioiden jatkokäyttö
EPLAN Preplanning antaa mahdollisuuden tallentaa säätökaaviot integroidussa EPLAN Platform -ympäristössä. Kaapeleita käyttävien instrumentointikohteiden yhdistäminen on myös mahdollista ohjelmistossa, jonka avulla voit määrittää, mitkä segmentit kytketään toisiinsa esisuunnitteluvaiheessa. Laitteiden väliset yhteydet voidaan myös suunnitella tällä tavalla.
Integroitu suunnittelu ulottuu sähkö- sekä hydrauliikka- ja pneumatiikkasuunnitteluun
Ulkoisia tietoja voidaan myös tuoda EPLAN Preplanning -ohjelmistoratkaisuun iteratiivista suunnittelua varten. Sähkö, pneumatiikka tai hydrauliikka kaavioiden luontia voi osittain automatisoida vetämällä ja pudottamalla tietoja EPLAN Fluid -suunnittelutyökalun ja EPLAN Electric P8 -työkaluihin. Voit tietenkin hyödyntää myös EPLAN Preplanning -ratkaisussa luotuja tietoja sähkö- sekä hydrauliikka- ja pneumatiikkasuunnittelussa ilman mitään häiriöitä.
Piirikaavioiden automaattinen generointi
EPLAN Engineering Configuration (EEC) antavat mahdollisuuden luoda automaattisesti piirikaavioita EPLAN Fluid- ja EPLAN Electric P8 -moduuleilla. Se toimii jopa käyttämällä esimerkiksi asiakkailta mahdollisesti saatavia ulkoisia Excel-taulukoita. Nämä tiedot voidaan lisäksi tuoda ja niitä voidaan käyttää kaavioiden sekä hydrauliikka- ja pneumatiikkasuunnitelmien laatimiseen.
Tiedonsiirto ohjaus- ja kojeistojärjestelmien 3D-suunnitteluun
Voit myös luoda suunnitellun ohjaus- ja kojeistojärjestelmän digitaalisen kaksosen käyttämällä kaikkia suunnitteluprosessin aikana määritettyjä tietoja EPLAN Pro Panel -ratkaisun avulla. Se tarjoaa arvokasta dokumentaatiota ja tietoa valmistukseen sekä kunnossapitoon ja huoltoon.
Autamme mielellämme!
Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme tai oletko kiinnostunut palveluistamme? Ota rohkeasti yhteyttä - autamme mielellämme!